Söğütözü Cad. No:2 Koç Kuleleri A Blok D:13 Çankaya/Ankara
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, işletmelerin ürün ve hizmetlerinin kalitesini artırmak, müşteri memnuniyetini sağlamak ve süreçlerini etkin bir şekilde yönetmek amacıyla kullanılan uluslararası bir standardı ifade eder.
ISO 14001:2015, Çevre Yönetim Sistemi’nin uluslararası bir standardını ifade eder. Bu standardın amacı, işletmelerin çevresel etkilerini yönetmelerine ve sürdürülebilir çevre performansını sağlamalarına yardımcı olmaktır.
SA8000, sosyal sorumluluk yönetim sistemi standardıdır. İş dünyasında sosyal sorumluluk, işçi haklarına saygı göstermek, işçi koşullarını iyileştirmek, insan haklarına saygılı olmak, emekçilerin güvenliğini sağlamak ve çocuk işçiliği gibi istenmeyen uygulamaları engellemek gibi konuları içerir.
ISO 31000, Kurumsal Risk Yönetimi Sistemi’nin (Enterprise Risk Management – ERM) gerekliliklerini belirleyen uluslararası bir standarttır.
SO 22000:2018, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin gerekliliklerini belirleyen uluslararası bir standarttır.
ISO 20000, Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetimi Sistemi (ITSMS) olarak da bilinen bir uluslararası standarttır
ISO 10002:2018 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi, müşteri memnuniyetini artırmak ve müşteri şikayetlerini etkili bir şekilde yönetmek amacıyla oluşturulan bir uluslararası standardı ifade eder.
ISO 27001, bilgi güvenliği yönetim sistemi için uluslararası bir standarttır. Bu standart, bir organizasyonun bilgi varlıklarını nasıl yöneteceği ve bilgi güvenliğini nasıl sağlayacağı konusunda yönergeler sunar.
FSSC 22000, Gıda Güvenliği için Temel Sistem Sertifikasyonu (Food Safety System Certification 22000) anlamına gelir. FSSC 22000, gıda güvenliğini sağlamak için gıda zinciri boyunca uygulanabilecek bir yönetim sistemidir.
ISO 28000, Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi’nin gerekliliklerini belirleyen uluslararası bir standarttır. Bu standart, tedarik zincirindeki güvenlik risklerini yönetmek ve tedarik zincirindeki tüm paydaşların (tedarikçiler, taşıyıcılar, depolayıcılar, hizmet sağlayıcılar vb.) güvenliğini sağlamak için kullanılan bir çerçevedir.
ISO/TS 16949:2009, otomotiv endüstrisi için özel olarak geliştirilmiş bir kalite yönetim sistemi standardıdır.
ISO 13485, tıbbi cihazlar endüstrisindeki kalite yönetim sistemleri için uluslararası bir standarttır.
ISO 45001, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’nin uluslararası bir standardını ifade eder. Bu standardın amacı, işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği performansını yönetmelerine, çalışanların güvenliğini sağlamalarına ve iş kazalarını, yaralanmaları ve meslek hastalıklarını önlemelerine yardımcı olmaktır.
ISO 50001:2011 standardının yerini alan ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi (EnMS) Standardı, bir enerji yönetim sistemini enerji politikası ve hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için süreç ve prosedürler oluşturmak üzere birbiriyle ilişkili unsurlar kümesi olarak tanımlar.
ISO 22716, Kozmetik Ürünler için İyi Üretim Uygulamaları Sistemi (Good Manufacturing Practices – GMP) standardını belirleyen uluslararası bir standarttır.
ISO 22301, Toplumsal Güvenlik ve İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin gerekliliklerini belirleyen uluslararası bir standarttır.
Son dönemlerde yayınlanan ISO kalite yönetim sistemlerinden biride ISO15383 çağrı merkezi yönetim sistemi standartıdır